Pols- & handklachten

De polsregio is een complex gebied. In deze regio komen de ellepijp, spaakbeen en de handwortelbeenderen bij elkaar. Het spaakbeen en de handwortelbeenderen vormen het polsgewricht zelf terwijl de ellepijp en de handwortelbeenderen worden gescheiden door een kraakbeenschijf, waardoor er officieel geen sprake is van een gewricht. Tussen de handwortelbeenderen onderling zitten velen gewrichten, wat de mobiliteit van de pols ten goede komt.

Klachten in de handregio komen relatief weinig voor. Vooral bij werk en/of sport gerelateerde activiteiten waarbij de hand/vingers zwaar belast worden is het risico op klachten in deze regio vergroot.

Enkele voorbeelden van klachten in de pols- en handregio zijn:

  • Carpaaltunnelsyndroom

Het carpaaltunnelsyndroom is een syndroom waarbij één van de onderarmszenuwen, de nervus medianus, bekneld zit in de zogenoemde carpale tunnel in de pols. Deze tunnel wordt gevormd door de handwortelbeenderen en het peesblad dat zich hierover uitstrekt. De beknelling geeft pijn en een tintelend gevoel ter hoogte van de pols met uitstraling naar de hand en de vingers. Het gaat hierbij voornamelijk om pijn en tintelingen in het gebied van de handpalm, niet van de handrug. In de meer ernstige gevallen kan er ook krachtsverlies in de hand ontstaan.

  • Ziekte van Quervain

Hierbij ontstaat er een ontsteking van de peesschede op de plaats waar twee pezen elkaar kruisen. Het gaat hierbij om de pees van de korte strekker van de duim en de pees van de lange “abductor” van de duim. De pijn bevindt zich net onder de duim aan de zijkant van de hand. Naast pijn kan er ook lichte zwelling aanwezig zijn. De oorzaak is meestal overmatige belasting van de pols en/of duim in bepaalde richtingen.

  • Roeierspols

Een roeierspols is een klacht met hetzelfde onderliggende mechanisme als de bovenstaande “Quervain”. Het betreft ook hier een peesschedeontsteking, maar dan van vier pezen boven het polsgewricht. De pijn en eventuele zwelling bevinden zich dus iets hoger (in de richting van de elleboog). De oorzaak ligt bij overbelasting, maar omdat ook de strekpezen van de pols zijn aangedaan, wordt het overmatig krachtig strekken van de pols eveneens als een mogelijke oorzaak gezien.

Voor meer informatie over de anatomie van de pols en het carpale tunnelsyndroom kunt u het volgende filmpje bekijken:

Wilt u iets vragen of een afspraak maken? Mail ons!