Heupklachten

Het heupgewricht is een zogenoemd kogelgewricht, dat bestaat uit een heupkom, gevormd door botstukken van het bekken en een heupkop, gevormd door het dijbeen. Voorkomende aandoeningen van het heupgewricht zijn bijvoorbeeld:

  • Artrose

Binnen gewrichten is er continu sprake van aanmaak en afbraak van gewrichtskraakbeen. Bij artrose is de aanmaak van gewrichtskraakbeen minder dan de afbraak. Het gewrichtskraakbeen neemt dus langzaam maar zeker af. Normaal gesproken zorgt gewrichtskraakbeen voor schokabsorptie en het soepel laten verlopen van bewegingen tussen twee botstukken.

Artrose komt vaker voor bij oudere mensen of mensen die langdurig overgewicht hebben. Het komt ook voor dat iemand ongemerkt artrose heeft.

  • Snapping hip syndroom

Dit syndroom is een verzameling van symptomen die worden veroorzaakt doordat een spier of pees over botuitsteeksels heen “schieten” in en/of rond het heupgewricht. Er wordt een pijnlijke kliksensatie waargenomen. Daarnaast kan het voorkomen dat beschadigingen of losse kraakbeenstukjes voor de pijnlijke kliksensatie zorgen.

  • Impingement

Bij impingement, ook wel inklemming, is er sprake van abnormaal contact tussen de heuprand (kom van het gewricht) en het bovenbeen (kop van het gewricht).

Meestal is pijn in de liesregio de op de voorgrond staande klacht, gevolgd door pijn aan de zijkant van het been en pijn in de bilregio.

Wilt u iets vragen of een afspraak maken? Mail ons!