Acute klachten
Acute klachten ontstaan plotseling, door bijvoorbeeld een val of verkeerde beweging. Het (bind)weefsel moet dan de tijd krijgen zich weer herstellen. De fysiotherapeut kan u hierbij ondersteunen.
Voorbeeld van een acute klacht: een verzwikte enkel
Uw enkel wordt allereerst rood, dik, warm en pijnlijk. U merkt dat u de enkel minder kunt belasten. Langzaam maar zeker, mits u goede begeleiding krijgt, nemen deze symptomen af. Wel kan er een gevoel van zwakte en/of onzekerheid in de enkel blijven bestaan.
Wij als fysio- en manueeltherapeuten kunnen inspelen op de fases van herstel en dragen bij aan:
- Pijnvermindering
- Weefselherstel
- Terugkeer naar oude functioneringsniveau, zowel sportspecifiek als niet-sportspecifiek
- Opbouw van stabiliteit en kracht om herhaling te voorkomen (preventie)
Chronische klachten
Een klacht wordt als chronisch beschouwd wanneer deze 3 maanden of langer aanhoudt. Vaak wordt gedacht dat een chronische klacht voor altijd aanhoudt. Het tegendeel is waar, want ook chronische klachten zijn te behandelen en te verhelpen.
Chronische klachten kunnen ontstaan als gevolg van een acute klacht. Ergens in de herstelfase is dan iets niet goed gegaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een te snelle opbouw van belasting, een beperking in een gewricht die de klachten in stand houdt of het vaker ontstaan van acute klachten op dezelfde plek.
Als we terugkijken naar het voorbeeld van de verzwikking van de enkel:
Een te snelle opbouw van belasting, bijvoorbeeld wanneer de enkel nog dik, warm, rood en pijnlijk is, kan een vertraagd herstel opleveren. Het natuurlijke herstelproces van het lichaam wordt doorbroken.
Daarnaast kunnen chronische klachten ontstaan als langzaam opspelende klachten steeds erger worden en uiteindelijk het dagelijks leven belemmeren.
De locatie van de pijn hoeft overigens niet altijd de locatie van het probleem te zijn; oftewel, de oorzaak van klacht zit vaak genoeg ergens anders dan waar de pijn zich uit.
Pijn in de knie, niet acuut ontstaan, kan bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van vele verschillende redenen:
Als gevolg van een verminderde beweeglijkheid van de heup gaat het kniegewricht deze beweeglijkheid compenseren. Hierbij ontstaat overbelasting van het kniegewricht. Een andere reden is uitstralende pijn vanuit het heupgewricht of de rug. Door verschillende pijnbanen en de connecties tussen zenuwen is het mogelijk dat er pijn ontstaat op een andere plek dan de oorzaak. Dit wordt ook wel: referred pain genoemd.
Wij als fysio- en manueeltherapeuten kijken daarom niet alleen naar de plaats waar de pijn zich bevindt, maar ook naar de omliggende gewrichten, spieren en kapsels/banden. Concreet kunnen wij het volgende voor u betekenen:
- Het vinden van de beperkende factor die uw klacht in stand houdt door middel van een vraaggesprek en onderzoek
- Het wegnemen van deze beperkende factor en het zorgen voor pijnvermindering
- Terugkeer naar het oude functioneringsniveau
Het trainen van kracht en/of stabiliteit om terugval te voorkomen (preventie).
Klik op de klacht voor meer informatie
Fysiotherapie
De fysiotherapeut luistert naar de reden van uw komst en uw wensen tot verbetering. Hij kijkt samen met u naar uw lichamelijke situatie en uw mogelijkheden. Met zijn adviezen en oefeningen zorgt hij ervoor dat u weer beter kunt bewegen.
Ook is fysiotherapie voor mensen die bijvoorbeeld de marathon willen lopen en niet goed weten hoe ze zich zonder blessures kunnen voorbereiden. De fysiotherapeut kan mensen begeleiden die niet sporten maar dit wel willen of die chronisch ziek zijn of een handicap hebben.
Fysiotherapeuten maken in hun behandelingen gebruik van oefentherapie, mobiliserende technieken, massage en/of (trainings)apparatuur.
Manuele therapie
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar; u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.